Λίγα λόγια για τον χώρο μου .

Λίγα λόγια για τον χώρο μου .
Ξενάγηση : ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΛTLΛDIDΛ . Διάλεξα αυτόν τον τίτλο που στη φαντασία μόνο ανήκει , καταρχήν δεν είναι η Ατλαντίδα ο χώρος μου λέγεται Ατλαντίντα στα Ελληνικά και δεν έχει σχέση με την χαμένη πόλη Ατλαντίδα ,που παρόλο που διέθετε υπέρτεχνολογία καταποντίστηκε η δικιά μου Ορθόδοξη Ατλαντίντα δεν θα καταποντιστεί γιατί η Ορθοδοξία κράτησε αιώνια παρά τους πολέμους και τις σφαγές έγινε δνατότερη από ποτέ . Αυτό που θέλω να δώσω μέσα από αυτόν το χώρο είναι η συνειδητή αλήθεια που έχουμε χάσει από καιρό στο να μήνουμε κατά φαντασίαν μικρά παιδιά . Τη είναι αλήθεια και τι ψέματα αυτό το κρίνουμε μόνη μας . Αυτή η σελίδα πέρα από την φαντασία του πλάνου , έχει και την φαντασία του ορθού σε ένα διαλεκτικό παιχνίδι εννοιών και σκέψεων ,αλλά την προστασία από το άκρος αιρετικό η φανταστικό .

Κύριο ιστολόγιο

  • - *Τι καλώ βγήκε από τον Χίτλερ ;* *VOLKSWAGEN * *Προκειμένου κάθε πολίτης να μπορεί να αποκτήσει το* *δικό του αυτοκίνητο και να δημιουργηθεί έτσι μια * *ισχ...
    Πριν από 14 χρόνια

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

O Χορός των Παπάδων . Έθιμο στο χωριό Επίσκεψη της Κέρκυρας !

Ο "Χορός των Παπάδων" ή "Δόξα να..." είναι ένα έθιμο που τηρείται στο χωριό Επίσκεψη της Κέρκυρας το απόγευμα της Κυριακής της Τυροφάγου.Όταν τελειώσει ο εσπερινός την Κυριακή της Τυροφάγου στα χωριά Επίσκεψη, Κληματιά και Νυμφές της περιοχής Όρους της βόρειας Κέρκυρας, τελείται το δρώμενο «Χορός των παπάδων».Ο πρεσβύτερος ιερέας βγαίνει στην αυλή της εκκλησίας και τίθεται επικεφαλής του χορού, ακολουθούμενος από τους υπόλοιπους...ιερείς, τους δημοτικούς άρχοντες, τους γέροντες και τους υπόλοιπους άντρες που μπαίνουν στη σειρά κατά τάξη ηλικίας.
Ο χορός χορεύεται χωρίς όργανα, στο ρυθμό του κερκυραϊκού και απαραίτητα χωρίς την παρουσία γυναικών.
Ο πρωτοχορευτής παπάς σέρνει το χορό τραγουδώντας πρώτος τον κάθε στίχο και οι υπόλοιποι τον επαναλαμβάνουν ως εξής:

Πρωτοχορευτής: Δόξα να, δόξα να, δόξα να 'χει πάσα ημέρα.
Χορός: Δόξα να 'χει πάσα ημέρα και ο Υιός με τον Πατέρα.
Πρωτοχορευτής: Δόξα να, δόξα να, δόξα να 'χουν και τα τρία.
Χορός: Δόξα να 'χουν και τα τρία και η Δέσποινα Μαρία.

Και ούτω καθεξής, μέχρι να ολοκληρώσουν όλο τον δοξαστικό αίνο. Αμέσως μετά έρχονται γερόντισσες με όργανα (δυο βιολιά, ακορντεόν, δυο κιθάρες και κύμβαλα). Μπαίνουν στη μέση του κύκλου του χορού και χορεύουν τον κερκυραϊκό. Στο κεφάλι τους φορούν τα παραδοσιακά άσπρα μαντίλια. Δεν κρατιούνται από το χέρι, αλλά με άσπρα μαντίλια.
Θεωρείται  ότι ο χορός αυτός είναι κατάλοιπο του Μαιναδικού Θιάσου των αρχαίων, που ετελείτο στην περιοχή του Όρους από το 500 π.Χ. 
Είναι ένα από τα αγαπημένα μου έθιμα, ευχαριστώ θερμά το κανάλι και φίλο του διαδικτύου la3corfu 
Για το βίντεο και τις πληροφορίες .
 
Mysteri planet 


2 σχόλια:

  1. Χριστός Ανέστη ! πολύ ωραίο το έθιμο δεν το ήξερα και πραγματικά μου άρεσε !

    Να είσαι πάντα καλά Mysteri planet

    Φως Ιλαρόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αληθώς Ανέστη ο Κύριος !
    Χαίρομε που σου άρεσε το έθιμο, είναι και πολλά άλλα που αξίζουν να πούμε κάτι γι αυτά αλλά δεν τα ξέρω και εγώ ! Να είσαι πάντα καλά Φως Ιλαρόν !

    Mysteri planet

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες